Každému se občas stane, že bere věci jako naprostou samozřejmost. Bramborový salát každý připravuje stejně jako jeho babička. Každý Plzeňák pije pivo. A jelikož my víme, co je to TED(x), tak to musí vědět každý. Pak se ale dáme s někým do diskuze, bublina kolem nás praskne a uvědomíme si, že věci, které jsou nám vlastní a přirozené, nemusí být i ostatním. Proto bychom vám rádi přiblížili, čím je TEDx konference jiná a že každý máme co říct. Napadlo nás, že nejdůležitější není vybrat to nejznámější jméno, které podtrhne celou akci. Mnohem důležitější je představit vám, v čem se skrývá její kouzlo.


Jak rozšířit myšlenky hodné šíření?

Nebudeme dlouze vysvělovat, co je to TED a TEDx a jejich historii, protože to za nás zvládne teta Wikipedie (díky Samueli, skvěle napsané 😉 ). Vrhneme se rovnou k jádru pudla a středobodu TEDového i TEDxového vesmíru. A tím jsou právě ony TED Talks. Záznamy vystoupení, která se ve chvíli jejich nahrání na Youtube šíří světem jako vlna, kterou už nelze zastavit. Vlna, která může inspirovat, vzdělat, nakopnout. Význam tohoto kroku si uvědomil v roce 2006 kurátor TEDu Chris Anderson a právě tehdy byly zveřejněny první záznamy, které během krátké doby získaly milionová shlédnutí.

 

 

TED Talk jako netradiční formát prezentace

Dnes už je pojem TED Talk a způsob prezentování v jeho duchu velmi rozšířen. Také již o tom bylo napsáno pár knih (Chris Anderson: Přednášejte jako na TEDu, Carmine Gallo: Mluv jako TED). A není velkou záhadou, proč tomu tak je. Neformálnost, časový limit do 15 minut, důraz na přitažlivé podání a na srozumitelnost pro posluchače z jiných oborů. Čtyři jednoduchá pravidla, která umožní udržet posluchačovu pozornost, aby talk dostál svého cíle. Předat myšlenku hodnou šíření.

 

Myšlenky hodné šíření po celém světě

Kouzlo konference TED, a každého nezávislého TEDxu (licencovaná odnož TED konference organizovaná dobrovolníky po celém světě), tak spočívá nejen v unikátním setkání lidí, kteří by se možná jindy nepotkali, protože jejich obory jsou si vzdáleny, ale hlavně ve sdělení jednoduché myšlenky, kolem které je nabalená důležitá omáčka v podobě celého talku. Omáčka, která má za úkol vytrhnout nás z přemíry informací a pomoci nám koncentrovat se na onu myšlenku tak, aby se v naší mysli zakořenila. A právě díky TED Talkům máme možnost poslechnout si příběhy, objevy, názory lidí, známých i méně známých, kteří se odvážili vystoupit před nás všechny, aby nám řekli, která je ta jejich myšlenka hodná šíření a my ji mohli šířit dál. A o tom je i TEDxPlzeň. A jestli ještě trochu pochybujete, proč byste měli přijít 17. listopadu 2018 na již třetí ročník TEDxPlzeň, v článku jsme pro vás připravili trochu té inspirace v podobě skvělých TED Talků. Světových i plzeňských 😉