Mezi jeden ze čtyř důležitých aspektů loga dle grafického designéra Williama Lidwella patří vyjádření významu, myšlenky společnosti nebo události, pro které je navrhováno. Jeden z důležitých klíčů je poté tzv. propoziční hustota. Laicky řečeno „kolik výroků, informací logo (příp. jeho symboly) obsahuje.“ Ta je poté vypočítána podílem výroků hloubkových (skryté významy) a výroků povrchových (viditelné elementy, tvary), kde kvalitní logo dosahuje výsledků vyšších než 1. Jakých hodnot dosahuje logo letošního TEDxPlzeň, jaké významy se v něm ukrývají a proč? A proč je vybrána kombinace dvou barev?

Proces návrhu loga a zejména loga, které by mělo zahrnout „vše“, se může někomu zdát jako piece of cake, nicméně opak je pravdou. Ne nadarmo má většinou grafik raději přesné zadání než volnou ruku. Zahrnout všechno, tak od čeho se odpíchnout? Říkáte si: „kruhy, hmm, no tak jsem minimalista, tak tam bude kruh a nic víc“, jenže celý příběh není jen o tom jednom či více kruzích. Je důležité si položit otázky typu, kde všude logo bude použito, jak bude aplikováno, jaká je možnost například animace, bude fungovat malé i velké a co třeba nějaký vzorek pro použití na pozadí a hlavně jaký má být jeho význam.
TEDx konference mají být genderově, věkově či například mezioborově vyrovnané. Pojďme se tedy mrknout jaké povrchové a skryté propozice lze v našem logu objevit.

Symboly a významy

Mezi povrchové výroky můžeme zahrnout zjednodušeně kruh černý, kruh červený a štětcem napsané letošní téma. Celkový počet tedy tří viditelných elementů. Proč právě téma kruhy, o tom už psal Ondra v jiném článku. Při zamyšlení se nad propozicemi hloubkovými (skryté symboly, významy) nabývá tato hodnota mnohem většího počtu. Pro muže a ženu byl v historii například pohanským symbolem tzv. ostří (meč) a kalich, u oboru genealogie je poté využito kruhu (žena) a čtverce (muž).

 
Když už jsme u muže a ženy, starověká filosofie považovala za základní stavební kameny světa a vnitřní složení člověka čtyři živly – oheň, vodu, vzduch a zemi – vyjádřené čtyřmi symboly.

Kontrast červené a černé barvy symbolizuje propojení dvou odlišných světů, dobré a zlé, světlé a temné, dvě navzájem opačné síly jež se přitahují neboli jin a jang. Zároveň zachovávají barevnost celkové identity TED a TEDx událostí.
Jeden kruh je málo, ale šest kruhů… Šestka je dokonalé číslo (těch je dnes celkem 48), šest je strun na kytaře, Země byla stvořena za šest dnů, je to symbol Venuše. Je to nejenom nejvyšší číslo na kostce z pohledu hierarchie, ale je to i například počet známých kvarků a leptonů a hlavně – je to protonové číslo uhlíku.
Tři – tři symboly jedné barvy pro T – technology, E – entertainment a D – design. Trojka patří mezi Lucky numbers a hudební akord je souzvuk tří tónů, Nejsvětější byli tři a králů též. Tradiční indická medicína (ájurvéda) má tři základní energetické charakteristiky a dle Morganovi-Keenanovi spektrální klasifikace je trojka označení pro obří hvězdy. A mimojiné, Popelka měla tři oříšky.

Podíl dvou veličin

Při zhodnocení dvou typů propozicí by se mohlo zdát, že letošní logo uspěje, ale je jen otázkou, zda bude využit jeho potenciál a kromě vyjádření významu splní i další neméně důležité aspekty jako je upoutání pozornosti, vyvolání emoční reakce či si ho účastníci letošní konference budou pamatovat a při náhodném setkání s tvarem kruhu jim v hlavě proběhne myšlenka vhodná šíření.